Hit enter after type your search item

Wat je moet weten over sulfieten in wijn

sulfieten in wijn

Veel mensen genieten van wijn bij de maaltijd, bij een speciale gelegenheid, of als dagelijkse traktatie. Sommigen betalen later met hoofdpijn of andere onaangename effecten. We horen vaak dat reacties op wijn veroorzaakt worden door sulfieten, maar de waarheid is iets ingewikkelder. Dit is wat je moet weten over sulfieten in wijn.

Wat zijn sulfieten?

Sulfieten – komen van nature voor in sommige voedingsmiddelen en dranken. Eeuwenlang heeft men ze gebruikt als conserveringsmiddel. Tegenwoordig worden ze gebruikt om te voorkomen dat garnalen en kreeft donker worden, om sommige zetmelen te bleken, en om bacteriegroei in wijn tegen te gaan.

Het gebruik van sulfieten nam in de jaren zeventig en tachtig sterk toe. Restauranthouders vertrouwden er onder andere op om hun saladebar fris te houden. Een paar mensen kregen ernstige reacties op sulfieten, en in 1986 verbood de Food and Drug Administration (FDA) het gebruik ervan op vers fruit en groenten.

Waarom bevat wijn sulfieten?

Wijn wordt gefermenteerd met behulp van gist, die sulfieten produceert, dus bijna alle wijn bevat sulfieten. Wijnmakers voegen al sinds de jaren 1800 zwaveldioxide aan wijn toe. Het heeft verschillende effecten op het wijnmaakproces, waaronder:

  • Bescherming tegen oxidatie, die de kleur en smaak van de wijn kan aantasten
  • Het voorkomen van de groei van ongewenste micro-organismen
  • Behoud van de gewenste kleur
  • Bevordering van de groei van gist voor een betere gisting
  • Verbetering van de afgifte van gewenste verbindingen uit de schil en de pitten van de druiven

Wijnmakers hebben geëxperimenteerd met fysieke methoden om wijn te conserveren – met behulp van elektriciteit, microgolven en ultraviolet licht, maar ook met andere stoffen. Sommigen gebruikten resveratrol – een gezonde stof die voorkomt in druivenschillen – met goede resultaten. Resveratrol komt van nature voor in wijn, maar wetenschappers hebben nog geen gemakkelijke manier gevonden om de hoeveelheid te verhogen.

Effecten van sulfieten

De meeste mensen kunnen zonder problemen sulfieten binnenkrijgen, maar twee groepen kunnen negatieve effecten ondervinden. Mensen met sulfietgevoelige astma kunnen ernstige ademhalingsproblemen krijgen na inname van te veel sulfieten. Ook mensen die het enzym missen dat sulfieten afbreekt – sulfietoxidase – kunnen ernstige reacties krijgen.

Het is onduidelijk welk percentage van de bevolking gevoelig zou kunnen zijn voor sulfieten. Eén bron schat dat ongeveer 1% van de bevolking en ongeveer 5% van de mensen met astma reageren op sulfieten. Als je een gevoeligheid hebt, zul je waarschijnlijk binnen 15 minuten na inname van te veel sulfieten een reactie krijgen.

Sulfietreacties beïnvloeden normaal gesproken de ademhaling, maar sommige mensen met gevoeligheid hebben huidreacties, zoals netelroos, of spijsverteringsproblemen, zoals buikpijn of diarree. Sommige mensen ervaren een mengeling van symptomen, waaronder reacties op de luchtwegen, de huid en de spijsvertering.

Veroorzaken sulfieten wijnhoofdpijn?

Mensen die hoofdpijn krijgen na het drinken van wijn geven vaak de schuld aan de sulfieten in wijn, maar het is onduidelijk of die werkelijk de schuld zijn. Een kater kan ontstaan na het drinken van te veel alcohol van welke soort dan ook, maar wie migraine heeft kan al hoofdpijn krijgen na één glas wijn.

Degenen die wijnhoofdpijn krijgen, zeggen vaak dat ze die krijgen na het drinken van rode wijn. Omdat witte wijn meer sulfieten bevat dan rode, is het onwaarschijnlijk dat sulfieten de schuldige zijn. Ook zitten sulfieten veel in bepaalde voedingsmiddelen, zoals gedroogd fruit, sojasaus en augurken. Als de sulfieten in wijn hoofdpijn veroorzaken, zouden deze voedingsmiddelen een soortgelijke reactie moeten veroorzaken.

Sommige deskundigen suggereren dat het drinken van wijn van lage kwaliteit hoofdpijn kan veroorzaken. Dergelijke wijnen bevatten vaak verbindingen die de productie van serotonine, een belangrijke chemische stof in de hersenen, kunnen verstoren. Ook zijn wijnen van lage kwaliteit vaak sterk bewerkt, in tegenstelling tot wijnen die met meer natuurlijke processen zijn gemaakt, wat beter voor je gezondheid zou kunnen zijn.

Het is waarschijnlijk dat de triggers van hoofdpijn voor verschillende mensen verschillend zijn. Als je last hebt van wijnhoofdpijn of andere reacties op wijn, praat dan met je arts of je het drinken ervan moet vermijden.

Wijnen met een minimum aan sulfieten

Als je je inname van sulfieten laag wilt houden, kijk dan op wijnetiketten voordat je drinkt. In de Verenigde Staten moeten wijnen die 10 of meer delen per miljoen (ppm) sulfieten bevatten op het etiket vermelden dat ze sulfieten bevatten. Deze regel geldt voor zowel geïmporteerde als binnenlandse wijnen.

This div height required for enabling the sticky sidebar