Hit enter after type your search item

Wat is per wijn de beste schenktemperatuur

ad-mania

Het serveren van wijn op de juiste temperatuur kan de smaak en het aroma van de wijn aanzienlijk verbeteren. Hieronder vind je enkele tips voor de beste schenktemperatuur voor verschillende soorten wijn:

  1. Rode wijn: Rode wijn moet over het algemeen worden geserveerd op kamertemperatuur, maar de ideale temperatuur is afhankelijk van het type rode wijn. Lichte en fruitige rode wijnen, zoals Pinot Noir en Beaujolais, moeten worden geserveerd op een temperatuur van ongeveer 12-15 graden Celsius. Medium bodied rode wijnen, zoals Merlot en Zinfandel, moeten worden geserveerd op een temperatuur van ongeveer 15-18 graden Celsius. Krachtige en robuuste rode wijnen, zoals Cabernet Sauvignon en Bordeaux, moeten worden geserveerd op een temperatuur van ongeveer 18-20 graden Celsius.
  2. Witte wijn: Witte wijn moet worden geserveerd op een koele temperatuur om de frisheid en de aroma’s te behouden. Lichte en fruitige witte wijnen, zoals Pinot Grigio en Sauvignon Blanc, moeten worden geserveerd op een temperatuur van ongeveer 8-10 graden Celsius. Volle en rijke witte wijnen, zoals Chardonnay en Viognier, moeten worden geserveerd op een temperatuur van ongeveer 10-13 graden Celsius.
  3. Rosé wijn: Rosé wijn moet worden geserveerd op een koele temperatuur om de frisheid en fruitige smaak te behouden. Rosé wijn moet worden geserveerd op een temperatuur van ongeveer 8-10 graden Celsius.
  4. Mousserende wijn: Mousserende wijn moet worden geserveerd op een gekoelde temperatuur om de bubbels en frisheid te behouden. Champagne en mousserende wijnen moeten worden geserveerd op een temperatuur van ongeveer 6-8 graden Celsius.
  5. Dessertwijn: Dessertwijn moet over het algemeen worden geserveerd op een koele kamertemperatuur. Zoete dessertwijnen, zoals Sauternes en Port, moeten worden geserveerd op een temperatuur van ongeveer 12-15 graden Celsius.

Het is belangrijk om op te merken dat de ideale schenktemperatuur van wijn afhankelijk is van persoonlijke voorkeur. Als je de wijn te koud serveert, kunnen de smaken worden onderdrukt. Als je de wijn te warm serveert, kunnen de aroma’s worden versterkt, waardoor de wijn te alcoholisch smaakt. Door de wijn op de juiste temperatuur te serveren, kan de smaak en het aroma van de wijn worden verbeterd, waardoor je meer kunt genieten van je glas wijn.

Waarom de steel van het wijnglas vasthouden?

Als je een glas wijn vasthoudt, is het belangrijk om de steel van het glas vast te houden in plaats van het glas zelf vast te houden. Hier zijn een aantal redenen waarom:

  1. Voorkomen van opwarming: Door het glas bij de steel vast te houden in plaats van tegen het glas zelf, voorkom je dat de wijn opwarmt. Als je het glas bijvoorbeeld vasthoudt aan de onderkant of tegen de buitenkant van het glas, zal de warmte van je handen de wijn opwarmen, waardoor de smaak en het aroma van de wijn verloren kunnen gaan.
  2. Voorkomen van vingerafdrukken: Als je het glas bij de steel vasthoudt, voorkom je ook dat er vingerafdrukken op het glas ontstaan. Dit zorgt ervoor dat het glas er schoon en professioneel uitziet, wat vooral belangrijk is als je wijn serveert aan gasten.
  3. Stabiliteit: Door het glas bij de steel vast te houden, zorg je ook voor stabiliteit. Hierdoor voorkom je dat het glas omvalt of per ongeluk uit je handen valt.
  4. Esthetiek: Tot slot, het vasthouden van het glas bij de steel is ook een kwestie van esthetiek. Door het glas bij de steel vast te houden, wordt de vorm van het glas mooi geaccentueerd en de kleur van de wijn goed zichtbaar.

Kortom, het vasthouden van een wijnglas bij de steel is niet alleen belangrijk voor het behoud van de smaak en het aroma van de wijn, maar het zorgt ook voor stabiliteit, voorkomt vingerafdrukken en verbetert de esthetiek van het glas.

This div height required for enabling the sticky sidebar