Hit enter after type your search item

Top 8 ‘droge boerenwijn’ die het proberen waard zijn

wijnrank

De term “droge boerenwijn” heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen, en we hebben verschillende producenten in klimaten waar droge landbouw mogelijk en wenselijk is. De definitie van een “droge boer” is iemand die zijn wijnstokken nooit bevloeit, ongeacht de omstandigheden. Droge landbouwtechnieken kunnen leiden tot een lagere totale opbrengst, maar druiven die minder geconcentreerd suiker bevatten en “drogere” wijnen opleveren.

Voorstanders van droogbouwwijnen geloven dat het de taak van de bodem is om voldoende vocht te leveren om de wijnstokken te ondersteunen en de druiven te laten gedijen in een niet-bevloeide wijngaard. Sommigen geloven dat irrigatie de beste expressie van de druif verhindert. Als wijnstokken moeten vechten voor vocht, groeien ze vaak veel diepere en sterkere wortels, wat volgens velen resulteert in superieure druiven, vooral in combinatie met biologische productiemethoden.

Wijn is een geliefde drank waarvan velen over de hele wereld genieten. Maar met zoveel verschillende soorten en merken wijn die verkrijgbaar zijn, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Een soort wijn die de laatste jaren aan populariteit wint is droge boerenwijn.

Droge landbouw is een methode van druiventeelt die uitsluitend steunt op natuurlijke regenval en bodemvocht, in plaats van irrigatie. Dit levert druiven op met een lager suikergehalte, wat resulteert in wijnen met minder alcohol en een complexer smaakprofiel. Hier zijn acht droge boerenwijnen die het proberen waard zijn:

Hirsch Vineyards Bohan-Dillon Pinot Noir
Hirsch Vineyards is een familiebedrijf aan de Sonoma Coast in Californië. Hun Bohan-Dillon Pinot Noir is een dry farmed wijn die het unieke terroir van de streek laat zien. Hij heeft tonen van zwarte kersen, frambozen en kruiden, met een zijdezachte afdronk.

Lieu Dit Meloen
Lieu Dit is een wijnhuis in Santa Ynez Valley in Californië dat gespecialiseerd is in droge gekweekte wijnen. Hun Melon is een knapperige en verfrissende witte wijn die perfect is om op een warme dag van te nippen. Hij heeft tonen van citroen, limoen en groene appel, met een minerale afdronk.

Clos Saron Out of the Blue
Clos Saron is een klein wijnhuis in de Sierra Foothills van Californië. Hun Out of the Blue is een blend van verschillende druivensoorten, waaronder Syrah, Zinfandel en Viognier. Hij heeft tonen van bramen, pruimen en kruiden, met een lange, complexe afdronk.

Yohan Lardy Les Bruyères Beaujolais
Yohan Lardy is een kleine wijnmaker gevestigd in Beaujolais, Frankrijk. Zijn Les Bruyères Beaujolais is een droge gekweekte wijn die gemaakt is van de Gamay druif. Hij heeft tonen van aardbei, framboos en viooltjes, met een heldere zuurgraad en een lange afdronk.

Verloren Hoop Mil Amores
Forlorn Hope is een wijnhuis in Californië dat gespecialiseerd is in zeldzame en ongebruikelijke druivensoorten. Hun Mil Amores is een droge gekweekte wijn gemaakt van de Mission-druif, die in de 18e eeuw door Spaanse missionarissen voor het eerst naar Californië werd gebracht. Hij heeft tonen van zwarte kersen, leer en tabak, met een zachte afdronk.

Chateau de Trinquevedel Tavel Rosé
Chateau de Trinquevedel is een familiebedrijf in de Rhône-vallei van Frankrijk. Hun Tavel Rosé is een droge gekweekte wijn die gemaakt is van een mengsel van verschillende druivensoorten, waaronder Grenache, Syrah en Cinsault. Hij heeft tonen van aardbei, watermeloen en kruiden, met een knapperige zuurgraad en een lange afdronk.

Bichi No Sapiens
Bichi is een wijnhuis in Mexico dat zich toelegt op natuurlijke wijnbouwpraktijken. Hun No Sapiens is een droge gekweekte wijn gemaakt van de Mission-druif. Hij heeft tonen van rode kers, cranberry en kruiden, met een lichte body en een heldere zuurgraad.

Red Car Wines Rosé van Pinot Noir
Red Car Wines is een wijnhuis in Sonoma County, Californië. Hun Rosé of Pinot Noir is een droge gekweekte wijn die gemaakt is van 100% Pinot Noir druiven. Hij heeft tonen van aardbei, watermeloen en citrus, met een knapperige zuurgraad en een schone afdronk.

Voordelen van droge boerenwijn

Er zijn verschillende voordelen aan het kiezen van droge boerenwijnen boven conventioneel geteelde wijnen. Hier zijn er een paar:

Lager alcoholgehalte – Droog gekweekte druiven hebben een lager suikergehalte, waardoor de resulterende wijn ook minder alcohol bevat. Dit maakt droge boerenwijnen een goede keuze voor wie van een glas wijn wil genieten zonder de effecten van een hoog alcoholpercentage te voelen.

Gezonder – Druiven van de droge boerderij worden geteeld zonder gebruik van pesticiden, herbiciden of andere schadelijke chemicaliën. Dit betekent dat droge boerderijwijnen over het algemeen als gezonder worden beschouwd dan conventioneel geteelde wijnen.

Duurzaam – Droge teelt is een duurzame methode van druiventeelt die helpt water te besparen en de gezondheid van de bodem te bevorderen. Door te kiezen voor droge boerenwijnen steun je duurzame landbouwpraktijken.

Complexer smaakprofiel – Droog gekweekte druiven moeten harder werken om water en voedingsstoffen aan de bodem te onttrekken, wat resulteert in druiven met een complexer smaakprofiel. Van droge boerenwijnen wordt vaak gezegd dat ze een meer genuanceerde smaak hebben, met subtiele tonen van fruit, kruiden en aardsheid.

Conclusie

Droge boerenwijnen zijn een prima keuze voor wie wil genieten van een glas wijn dat gezonder en duurzamer is, en een complexer smaakprofiel heeft. De acht hierboven genoemde wijnen zijn slechts enkele voorbeelden van de vele droge boerenwijnen die het proberen waard zijn. Of je nu de voorkeur geeft aan rood, wit of rosé, er is altijd wel een droge boerenwijn die je smaakpapillen zal bevredigen. Dus als je de volgende keer op zoek bent naar een nieuwe wijn om te proberen, overweeg dan om een droge boerenwijn te kiezen en ervaar de unieke smaken en voordelen die ze te bieden hebben.

This div height required for enabling the sticky sidebar