Hit enter after type your search item

Het verschil tussen biologische en niet-biologische wijn

verschil biologische wijnen en niet biologisch

Hoe populair de term ‘biologisch’ ook is, biologisch voedsel maakt minder dan 4% van de voedselverkoop in de VS uit! Dus wat kun je doen om meer biologisch te zijn? Nou, het lijkt redelijk dat biologische wijnen een goede keuze zijn. Vreemd genoeg is biologische wijn niet zo populair in de VS.

Laten we eens uitzoeken waarom biologische wijnen in de VS voor een dilemma staan en wat je kunt doen om meer groen te drinken.

Wat is biologische wijn?

Heel eenvoudig, biologische wijnen worden geproduceerd met biologisch geteelde druiven. Om biologisch geteelde druiven te hebben, moet een wijngaardbeheerder een heel andere werkwijze toepassen om zijn wijnstokken te onderhouden.

Overigens betekent biologisch niet dat de wijn geen toevoegingen heeft. Er is in feite een lijst van toevoegingen, waaronder zaken als gist, eiwit en dierlijke enzymen (zoals stremsel in kaas) die zijn toegestaan in biologische wijnen. Biologisch betekent niet noodzakelijkerwijs dat een wijn veganistisch is.

Wat is het dilemma met biologische wijn?

Het dilemma met biologische wijnen (en wat ze onderscheidt van andere biologische voedingsmiddelen) is het belang van zwaveldioxide (SO2) in het wijnmaakproces. Misschien heb je veel meer Europese biologische (zogenaamde ‘bio’) wijnen gezien en dat komt omdat Europa een andere definitie van biologisch hanteert:

In Amerika: “een wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven zonder toegevoegde sulfieten”.
Europa, Australie en Canada: “een wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven die toegevoegde sulfieten mag bevatten”.
Aan biologische wijnen uit de VS mogen geen sulfieten worden toegevoegd, wat in de meeste gevallen de houdbaarheid van een wijn sterk vermindert en in sommige gevallen de smaak aanzienlijk kan veranderen. Wijnmakerijen zitten in een lastig parket omdat de tijd die ze besteden aan biologisch geteelde druiven meteen verloren gaat omdat ze SO2 gebruiken in de bottellijn. Lees meer over sulfieten in wijn.

Wat zijn niet-biologische wijnen?

Niet-organische wijnen kunnen chemicaliën gebruiken zoals herbiciden en fungiciden in de wijngaarden en andere toevoegingen (zoals zwavel of Mega Purple) in een wijn. De meeste bizarre chemicaliën in niet-biologische wijnen worden gebruikt in de wijngaard. Het komt vaak voor dat pesticiden en fungiciden worden gebruikt in gebieden die rustig zijn (weinig wind) en meer vocht in de lucht hebben om schimmelinfecties te veroorzaken (misschien dicht bij een rivier, vijver of meer). Je zult veel fungiciden en pesticiden vinden die gebruikt worden om invasieve soorten te doden. In Napa bijvoorbeeld is een vreemd insect, de glasvleugelige scherpschutter, drager van de ziekte van Pierce. Deze bijzondere ziekte verandert wijnstokken in feite in melaatsen met rottende bladeren en doodt ze uiteindelijk.

Zijn niet-biologische wijnen echt zo slecht?

We waren nieuwsgierig naar wat wijngaarden precies gebruiken en het blijkt dat er een meldpunt is dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen in landbouwgebieden bijhoudt. We controleerden een postcode in Napa en zagen tot onze verbazing dat in dat gebied meer dan 30 verschillende chemicaliën van uiteenlopende toxiciteit worden gebruikt. Na het doornemen van verschillende chemische informatiebladen lijkt het erop dat grondwatervervuiling en toxiciteit voor lokale waterscheidingen misschien wel de op één na grootste bedreiging vormen voor conventionele wijngaarden. We zijn natuurlijk geen deskundigen. Daarnaast vonden we een boeiend verhaal over Monty Waldin (schrijver van Best Biodynamic Wines) die uit de eerste hand getuigde van het gebrek aan regelgeving in ontwikkelingslanden als Chili en Portugal, waardoor zelfs wijngaardarbeiders ziek zijn geworden. Toen we dit onderwerp ter sprake brachten bij onze wijngenoten, dook een ander verhaal op over een wijnmakerij in Zuid-Frankrijk die schuldig was bevonden aan pesticidenvergiftiging van een van hun arbeiders. Met andere woorden, chemicaliën = slecht.

This div height required for enabling the sticky sidebar