Hit enter after type your search item

Herken deze 42 druiven – overzicht per druif

wijnproeverij zuifafrika

Het uitzoeken van de juiste druivensoort voor je volgende fles wijn kan een ontmoedigende taak zijn, met zoveel mogelijkheden om uit te kiezen. In deze blog kijken we naar de meest voorkomende druivensoorten en geven we wat tips om de beste te kiezen voor jouw smaakvoorkeuren.

Druiven zijn een ongelooflijk diverse vrucht, met meer dan 10.000 variëteiten die wereldwijd geteeld worden. Hoewel het overweldigend kan lijken om ze allemaal te begrijpen, zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten als je probeert de meest voorkomende druivenrassen te identificeren. In deze blogpost geven we tips over hoe je de 42 meest voorkomende druivensoorten kunt onderscheiden, zodat je in een mum van tijd een expert wordt.

Kijk naar de kleur van de druif. De kleur van een druif kan een goede indicator zijn voor het ras. Zo zijn rode druiven meestal rassen als Cabernet Sauvignon, terwijl groene druiven vaak rassen als Chardonnay zijn.

Let op de grootte en vorm van de druif. Verschillende druivenrassen kunnen verschillende maten en vormen hebben, wat een nuttige aanwijzing kan zijn om ze te identificeren. Kleine, ronde druiven zijn bijvoorbeeld vaak muskaatdruiven, terwijl grote, ovale druiven vaak Chardonnay zijn.

Let op de smaak en het aroma van de druif. De smaak en het aroma van een druif kunnen een goede manier zijn om het ras te identificeren. Druiven met een zoete, fruitige smaak zijn bijvoorbeeld vaak rassen als Riesling, terwijl druiven met een meer zure, wrange smaak vaak rassen als Sauvignon Blanc zijn.

Denk aan het teeltgebied van de druif. Verschillende druivensoorten worden vaak geassocieerd met specifieke teeltgebieden. Cabernet Sauvignon wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met de Bordeaux streek in Frankrijk, terwijl Chardonnay vaak geassocieerd wordt met de Bourgogne streek.

Onderzoek de gemeenschappelijke kenmerken van de druivensoort die je probeert te identificeren. Als je eenmaal de mogelijke rassen hebt ingeperkt op basis van kleur, grootte, smaak en teeltgebied, kun je de gemeenschappelijke kenmerken van die rassen onderzoeken om tot een definitieve identificatie te komen.

Door deze tips te volgen kun je een expert worden in het uit elkaar halen van de 42 meest voorkomende druivenrassen. Of je nu een wijnliefhebber bent of gewoon meer wilt weten over druiven, deze tips zullen je helpen de grote verscheidenheid aan druivensoorten te herkennen en te waarderen.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat druivenrassen kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: rode en witte. Van rode druiven worden meestal rode wijnen gemaakt, terwijl van witte druiven witte wijnen worden gemaakt. Binnen elk van deze categorieën zijn er veel verschillende druivensoorten, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel.

Een manier om je opties te beperken is na te denken over het soort wijn waarvan je houdt. Geef je de voorkeur aan een krachtige, volle rode wijn, of aan een frisse, verfrissende witte wijn? Dit zal je helpen te bepalen met welke categorie druiven je moet beginnen.

Kijk vervolgens naar het smaakprofiel van de druivensoort. Elke druivensoort heeft zijn eigen unieke kenmerken, zoals het zoetgehalte, de zuurgraad en het tanninegehalte. Cabernet Sauvignon staat bijvoorbeeld bekend om zijn krachtige, volle smaak, met een hoog tanninegehalte en een sterk, fruitig aroma. Riesling-druiven daarentegen staan bekend om hun knapperige, verfrissende smaak en hoge zuurgraad.

Om je te helpen de juiste druivensoort te kiezen, volgt hier een lijst van de meest voorkomende druivensoorten, samen met hun smaakprofielen en gebruikelijke toepassingen:

Rode wijn herkennen

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon: Krachtige, volle smaak met veel tannine en een sterk, fruitig aroma. Wordt gebruikt voor rode wijnen. Dit rode druivenras staat bekend om zijn donkere kleur, volle body en tanninestructuur. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit de Bordeauxstreek in Frankrijk, en is te herkennen aan zijn aroma’s van zwarte bes, cederhout en zwarte peper. Om Cabernet Sauvignon in een wijnproeverij te herkennen, zoek je naar wijnen met een diepe, donkere kleur en robuuste smaken van zwart fruit en kruiden. De tannines in de wijn moeten stevig en goed gestructureerd zijn, waardoor de wijn een stevig, vol mondgevoel heeft.

Deze rode druivensoort staat bekend om zijn donkere kleur, volle body en tannische structuur. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit de Bordeauxstreek in Frankrijk, en onderscheidt zich door zijn aroma’s van zwarte bessen, cederhout en zwarte peper.

Pinot Noir

Deze rode druivensoort staat bekend om zijn delicate, lichte body en subtiele smaken. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit de Franse Bourgogne en onderscheidt zich door zijn aroma’s van kersen, aardbeien en paddenstoelen. Deze rode druivensoort staat bekend om zijn delicate, lichte body en subtiele smaken. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit de Franse Bourgogne en onderscheidt zich door zijn aroma’s van kersen, aardbeien en paddenstoelen. Om Pinot Noir in een wijnproeverij te herkennen, zoek je naar wijnen met een lichte tot gemiddelde body en delicate, genuanceerde smaken. De wijn moet een zijdezachte textuur hebben en subtiele hints van rood fruit en aardsheid.

Merlot 

Deze rode druivensoort staat bekend om zijn zachte, fluweelachtige textuur en smaken van braam en pruim. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit de Bordeaux streek in Frankrijk, en onderscheidt zich door zijn gebrek aan tannines en subtiele smaken. Dit rode druivenras staat bekend om zijn zachte, fluweelachtige textuur en smaken van braam en pruim. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit de Bordeaux streek in Frankrijk, en onderscheidt zich door zijn gebrek aan tannines en subtiele smaken. Om Merlot in een wijnproeverij te herkennen, zoek je naar wijnen met een gemiddelde body en smaken van donker fruit en kruiden. De wijn moet een soepele, zijdeachtige textuur hebben en relatief weinig tannine, waardoor hij een zacht en toegankelijk mondgevoel heeft.

Sauvignon Blanc

Dit witte druivenras staat bekend om zijn hoge zuurgraad en grasachtige, kruidige smaken. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit de Loirevallei in Frankrijk, en onderscheidt zich door zijn aroma’s van grapefruit, kruisbes en groene paprika. Deze witte druivensoort staat bekend om zijn hoge zuurgraad en grasachtige, kruidige smaken. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit de Loirevallei in Frankrijk, en kan

Syrah

Deze rode druivensoort staat bekend om zijn diepe kleur, volle body en smaken van braam, peper en kruiden. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit de Rhônevallei in Frankrijk, en onderscheidt zich door zijn intense smaken en stevige tannines. Om een Syrah te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Syrah wijnen hebben meestal een diep paarse of inktzwarte kleur en een volle textuur. Ze hebben vaak aroma’s van bramen, zwarte peper en donker, geroosterd vlees. In de mond zijn Syrah-wijnen meestal rijk en kruidig, met smaken van zwart fruit, kruiden en zwarte peper.

Gewurztraminer

Gewurztraminer is een wit druivenras dat bekend staat om de productie van wijnen met een uitgesproken kruidig en bloemig aroma. Om een Gewurztraminer te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur en het aroma van de wijn. Gewurztraminer wijnen zijn meestal lichtgeel of strogeel en hebben vaak uitgesproken aroma’s van rozen, lychees en kruiden, zoals kruidnagel of nootmuskaat. In de mond zijn Gewurztraminer wijnen meestal droog tot zoet, met smaken van lychees, citrus en kruiden. Als je niet zeker weet of een wijn een Gewurztraminer is, kun je proberen de zoetheid van de wijn vast te stellen door een klein slokje te nemen en te letten op de waargenomen zoetheid van de wijn op de tong. Gewurztraminer wijnen hebben meestal een gemiddeld tot hoog zoetgehalte, wat de wijn een licht kruidige en bloemige smaak kan geven. Zoals altijd, als je het niet zeker weet, kun je de wijnmaker of degene die de wijnproeverij leidt om bevestiging vragen.

Pinot Blanc

Om een Pinot Blanc te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Pinot Blanc wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een lichte tot gemiddelde body. Ze hebben vaak delicate aroma’s van groene appels, citrus en witte bloemen. In de mond zijn pinot blanc wijnen meestal fris en verfrissend, met smaken van citrus, groene appels en soms een vleugje mineraliteit. Als je nog steeds niet zeker weet of een wijn een Pinot Blanc is, kun je proberen de zuurgraad van de wijn vast te stellen door een klein slokje te nemen en te letten op de scherpte of scherpte op de tong. Pinot Blanc wijnen hebben meestal een gemiddelde tot hoge zuurgraad, die de wijn een verfrissende, tongstrelende kwaliteit kan geven.

Concord

Concord is een druivensoort waarmee een zoete, fruitige wijn wordt gemaakt. Om een Concord wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Concord wijnen hebben meestal een diep paarse of inktzwarte kleur en een zoet, fruitig aroma. In de mond zijn ze meestal erg zoet, met smaken van bramen, pruimen en druiven. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Concord druiven, kun je proberen de zoetheid van de wijn vast te stellen door een klein slokje te nemen en te letten op de waargenomen zoetheid van de wijn op de tong. Concord wijnen hebben meestal een hoog zoetgehalte, wat de wijn een zeer fruitige, jam-achtige smaak kan geven.

Tempranillo

Tempranillo is een rode druivensoort die wordt verbouwd in Spanje en andere delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten. Om een Tempranillo wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Tempranillo wijnen hebben meestal een dieprode of paarse kleur en een gemiddelde tot volle body. Ze hebben vaak aroma’s van rood fruit, zoals kersen en frambozen, en soms een vleugje kruiden. In de mond zijn Tempranillo wijnen meestal fruitig en evenwichtig, met smaken van rood fruit, kruiden en soms een vleugje eikenhout van de rijping in vaten. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Tempranillo druiven, kun je proberen het tanninegehalte van de wijn vast te stellen door de wijn voorzichtig in je mond rond te zwaaien. Tempranillo wijnen hebben meestal een gemiddeld tot hoog tanninegehalte, wat de wijn een licht samentrekkend of droog gevoel op de tong kan geven. Zoals altijd kun je, als je het niet zeker weet, de wijnmaker of degene die de wijnproeverij leidt om bevestiging vragen.

Flame Seedless

Flame Seedless is een druivensoort die gebruikt wordt om een zoete, sappige wijn te produceren. Om tijdens een wijnproeverij een Flame Seedless wijn te herkennen moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Flame Seedless wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een lichte tot gemiddelde body. Ze hebben vaak delicate aroma’s van groene appels, citrus en witte bloemen. In de mond zijn Flame Seedless wijnen meestal knapperig en verfrissend, met smaken van citrus, groene appels en soms een vleugje mineraliteit. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Flame Seedless druiven, kun je proberen de zuurgraad van de wijn vast te stellen door een klein slokje te nemen en te letten op de scherpte of scherpte op de tong. Flame Seedless wijnen hebben meestal een gemiddelde tot hoge zuurgraad, die de wijn een verfrissende, tongstrelende kwaliteit kan geven. Zoals altijd, als je niet zeker bent, kun je de wijnmaker of degene die de wijnproeverij leidt om bevestiging vragen.

Syrah

Syrah is een rode druivensoort die in veel regio’s in de wereld wordt verbouwd, waaronder Frankrijk, Australië en de Verenigde Staten. Om een Syrah wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Syrah wijnen hebben meestal een diep paarse of inktzwarte kleur en een volle textuur. Ze hebben vaak aroma’s van bramen, zwarte peper en donker, geroosterd vlees. In de mond zijn Syrah-wijnen meestal rijk en kruidig, met smaken van zwart fruit, kruiden en zwarte peper. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Syrah-druiven, kun je proberen het tanninegehalte van de wijn vast te stellen door de wijn voorzichtig in je mond rond te zwaaien. Syrah-wijnen hebben meestal een gemiddeld tot hoog tanninegehalte, wat de wijn een licht samentrekkend of droog gevoel op de tong kan geven. Zoals altijd kun je, als je het niet zeker weet, de wijnmaker of degene die de wijnproeverij leidt om bevestiging vragen.

Rode bol

Red Bol is een druivensoort waarmee een zoete, sappige wijn wordt gemaakt. Om een Red Globe wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Red Globe wijnen hebben meestal een dieprode of paarse kleur en een zoet, fruitig aroma. In de mond zijn ze meestal erg zoet, met smaken van bramen, pruimen en druiven. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Red Globe druiven, kun je proberen de zoetheid van de wijn vast te stellen door een klein slokje te nemen en te letten op de waargenomen zoetheid van de wijn op de tong. Red Globe wijnen hebben meestal een hoog zoetgehalte, wat de wijn een zeer fruitige, jam-achtige smaak kan geven.

Crimson

Crimson is een druivensoort die gebruikt wordt om een zoete, sappige wijn te produceren. Om een Crimson wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Karmozijnrode wijnen hebben meestal een dieprode of paarse kleur en een zoet, fruitig aroma. In de mond zijn ze meestal erg zoet, met smaken van bramen, pruimen en druiven. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Crimson druiven, kun je proberen de zoetheid van de wijn vast te stellen door een klein slokje te nemen en te letten op de waargenomen zoetheid van de wijn op de tong. Crimson wijnen hebben meestal een hoog zoetgehalte, wat de wijn een zeer fruitige, jam-achtige smaak kan geven.

Cinsault

Cinsault is een rode druivensoort die in veel streken in de wereld wordt verbouwd, waaronder Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika. Om een Cinsault wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Cinsault wijnen hebben meestal een lichte tot medium rode kleur en een lichte tot medium body. Ze hebben vaak aroma’s van rood fruit, zoals kersen en frambozen, en soms een vleugje kruiden of bloemen. In de mond zijn cinsault wijnen meestal licht en makkelijk drinkbaar, met smaken van rood fruit, kruiden en soms een vleugje specerijen. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Cinsault-druiven, kun je proberen het tanninegehalte van de wijn vast te stellen door de wijn voorzichtig in je mond rond te zwaaien. Cinsault-wijnen hebben meestal een laag tanninegehalte, waardoor de wijn een zachte, soepele textuur op de tong krijgt. Zoals altijd kun je, als je het niet zeker weet, de wijnmaker of degene die de wijnproeverij leidt om bevestiging vragen.

Barbera

Barbera is een rode druivensoort die in veel regio’s in de wereld wordt verbouwd, waaronder Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Om een Barbera wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Barbera wijnen hebben meestal een dieprode of paarse kleur en een gemiddelde tot volle body. Ze hebben vaak aroma’s van rood fruit, zoals kersen en frambozen, en soms een vleugje kruiden of specerijen. In de mond zijn Barbera wijnen meestal fruitig en evenwichtig, met smaken van rood fruit, kruiden en soms een vleugje eikenhout van de rijping in vaten. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Barbera-druiven, kun je proberen de zuurgraad van de wijn te bepalen door een klein slokje te nemen en te letten op de scherpte of scherpte op de tong. Barbera wijnen hebben meestal een hoog zuurgehalte, wat de wijn een verfrissende, tongstrelende kwaliteit kan geven.

Zwarte muskaat

Zwarte Muscat is een druivensoort die wordt gebruikt om een zoete, fruitige wijn te produceren. Om een Black Muscat wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Zwarte muskaatwijnen hebben meestal een dieprode of paarse kleur en een zoet, fruitig aroma. In de mond zijn ze meestal erg zoet, met smaken van bramen, pruimen en druiven. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van zwarte muskaatdruiven, kun je proberen de zoetheid van de wijn vast te stellen door een klein slokje te nemen en te letten op de waargenomen zoetheid van de wijn op de tong. Zwarte muskaatwijnen hebben meestal een hoog zoetgehalte, wat de wijn een zeer fruitige, jam-achtige smaak kan geven. Zoals altijd, als je het niet zeker weet, kun je de wijnmaker of degene die de wijnproeverij leidt om bevestiging vragen.

Petite Verdot

Petite Verdot is een rode druivensoort die in veel streken in de wereld wordt verbouwd, waaronder Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten. Om een Petite Verdot wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Petite Verdot wijnen hebben meestal een diep paarse of inktzwarte kleur en een volle textuur. Ze hebben vaak aroma’s van zwart fruit, zoals bramen en pruimen, en soms een vleugje kruiden of specerijen. In de mond zijn Petite Verdot wijnen meestal rijk en krachtig, met smaken van zwart fruit, kruiden en soms een vleugje eikenhout van de rijping in vaten. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Petite Verdot druiven, kun je proberen het tanninegehalte van de wijn vast te stellen door de wijn voorzichtig in je mond rond te zwaaien. Petite Verdot wijnen hebben meestal een hoog tanninegehalte, wat de wijn een licht samentrekkend of droog gevoel op de tong kan geven. Zoals altijd kun je, als je het niet zeker weet, de wijnmaker of degene die de wijnproeverij leidt om bevestiging vragen.

Koshu

Koshu is een witte druivensoort die in Japan wordt verbouwd. Om een Koshu wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Koshu wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een lichte tot gemiddelde body. Ze hebben vaak delicate aroma’s van groene appels, citrus en witte bloemen. In de mond zijn Koshu wijnen meestal knapperig en verfrissend, met smaken van citrus, groene appels en soms een vleugje mineraliteit. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Koshu-druiven, kun je proberen de zuurgraad van de wijn te bepalen door een klein slokje te nemen en te letten op de scherpte of pittigheid van de wijn op de tong. Koshu wijnen hebben meestal een gemiddelde tot hoge zuurgraad, die de wijn een verfrissende, tongstrelende kwaliteit kan geven. Zoals altijd, als je niet zeker bent, kun je de wijnmaker of degene die de wijnproeverij leidt om bevestiging vragen.

Nebbiolo

Nebbiolo is een rode druivensoort die wordt verbouwd in de regio Piemonte in Italië. Om een Nebbiolo wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Nebbiolo wijnen hebben meestal een dieprode of paarse kleur en een volle textuur. Ze hebben vaak aroma’s van rood fruit, zoals kersen en frambozen, en soms een vleugje teer of leer. In de mond zijn Nebbiolo wijnen meestal rijk en gestructureerd, met smaken van rood fruit, kruiden en soms een vleugje eikenhout van de rijping van de wijn in vaten. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Nebbiolo-druiven, kun je proberen het tanninegehalte van de wijn vast te stellen door de wijn zachtjes in je mond rond te zwaaien. Nebbiolo wijnen hebben meestal een hoog tanninegehalte, wat de wijn een licht samentrekkend of droog gevoel op de tong kan geven.

Een leuk weetje over Nebbiolo is dat hij vaak wordt gebruikt om enkele van de beroemdste en meest gewilde wijnen van Italië te maken, zoals Barolo en Barbaresco. Deze wijnen staan bekend om hun complexe, elegante smaken en hun vermogen om vele jaren in de fles te rijpen. Sommige Barolo wijnen worden zelfs zo gewaardeerd dat ze vaak de “koning der wijnen” en de “wijn der koningen” worden genoemd. Een ander leuk weetje over Nebbiolo is dat het een notoir moeilijke druif is om te verbouwen en wijn van te maken. De druif is gevoelig voor veranderingen in temperatuur en bodemgesteldheid, en heeft een lang groeiseizoen nodig om volledig te kunnen rijpen. Daardoor zijn Nebbiolo wijnen vaak zeer gewild bij wijnliefhebbers en verzamelaars.

Garnacha Tinta

Garnacha Tinta is een rode druivensoort die in veel streken in de wereld wordt verbouwd, waaronder Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten. Om een Garnacha Tinta wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Garnacha Tinta wijnen hebben meestal een dieprode of paarse kleur en een gemiddelde tot volle body. Ze hebben vaak aroma’s van rood fruit, zoals kersen en frambozen, en soms een vleugje kruiden of specerijen. In de mond zijn Garnacha Tinta wijnen meestal fruitig en evenwichtig, met smaken van rood fruit, kruiden en soms een vleugje eikenhout van de rijping in vaten. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Garnacha Tinta druiven, kun je proberen het tanninegehalte van de wijn vast te stellen door de wijn voorzichtig in je mond rond te zwaaien. Garnacha Tinta wijnen hebben meestal een gemiddeld tot hoog tanninegehalte, wat de wijn een licht samentrekkend of droog gevoel op de tong kan geven.

Maan druppels wijndruif

Moon Drops is een druivensoort die gebruikt wordt om een zoete, sappige wijn te produceren. Om een Moon Drops wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Moon Drops wijnen hebben meestal een dieprode of paarse kleur en een zoet, fruitig aroma. In de mond zijn ze meestal erg zoet, met smaken van bramen, pruimen en druiven. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Moon Drops druiven, kun je proberen de zoetheid van de wijn vast te stellen door een klein slokje te nemen en te letten op de waargenomen zoetheid van de wijn op de tong. Moon Drops wijnen hebben meestal een hoog zoetgehalte, wat de wijn een zeer fruitige, jam-achtige smaak kan geven.

Lemberger

Lemberger is een rode druivensoort die in veel regio’s in de wereld wordt verbouwd, waaronder Oostenrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Om een Lemberger wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Lemberger wijnen hebben meestal een dieprode of paarse kleur en een gemiddelde tot volle body. Ze hebben vaak aroma’s van rood fruit, zoals kersen en frambozen, en soms een vleugje kruiden of specerijen. In de mond zijn Lemberger wijnen meestal fruitig en evenwichtig, met smaken van rood fruit, kruiden, en soms een vleugje eikenhout van de rijping in vaten. Als je niet zeker weet of een wijn gemaakt is van Lemberger druiven, kun je proberen het tanninegehalte van de wijn vast te stellen door de wijn voorzichtig in je mond rond te zwaaien. Lemberger wijnen hebben meestal een gemiddeld tot hoog tanninegehalte, wat de wijn een licht samentrekkend of droog gevoel op de tong kan geven. Zoals altijd kun je, als je het niet zeker weet, de wijnmaker of degene die de wijnproeverij leidt om bevestiging vragen.

Witte wijnen – hoe deze te herkennen

Riesling

Deze witte druivensoort staat bekend om zijn hoge zuurgraad en bloemige, fruitige smaken. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit het Moezelgebied in Duitsland, en onderscheidt zich door zijn aroma’s van appel, perzik en abrikoos. Riesling is een wit druivenras dat bekend staat om zijn wijnen met een hoog zuurgehalte en een uitgesproken bloemig aroma. Om een Riesling te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur en het aroma van de wijn. Rieslingwijnen zijn meestal lichtgeel of groenig van kleur, en ze hebben vaak aroma’s van groene appels, citrusvruchten en bloemen, zoals kamperfoelie of jasmijn. In de mond zijn rieslingwijnen meestal knapperig en verfrissend, met smaken van groene appels, citrus en een vleugje zoet.

Zinfandel: Deze rode druivensoort staat bekend om zijn rijke, gedurfde smaken en hoge alcoholgehalte. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit Californië en onderscheidt zich door zijn aroma’s van braam, framboos en peper. Om een Zinfandel te herkennen tijdens een blinde wijnproeverij kun je je zintuigen van zicht, reuk en smaak gebruiken om de belangrijkste kenmerken van de wijn te herkennen. Zinfandel wijnen hebben meestal een donkerrode of paarse kleur en een volle textuur. In de neus hebben ze vaak aroma’s van rijpe bessen, zwarte peper en kruiden. In de mond zijn Zinfandel wijnen meestal rijk en fruitig, met smaken van rijpe bessen, pruimen en kruiden, zoals zwarte peper of kaneel. Als je nog steeds niet zeker weet of een wijn een Zinfandel is, kun je proberen het tanninegehalte van de wijn vast te stellen door de wijn voorzichtig in je mond rond te zwaaien. Zinfandel wijnen hebben meestal een gemiddeld tot hoog tanninegehalte, dat de wijn een licht samentrekkend of droog gevoel op de tong kan geven.

Pinot Grigio

Om een Pinot Grigio te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Pinot Grigio wijnen hebben meestal een bleke strogele of lichtgele kleur en een lichte tot gemiddelde body. Ze hebben vaak delicate aroma’s van citrus, groene appels en witte bloemen. In de mond zijn pinot grigio wijnen meestal knapperig en verfrissend, met smaken van citrus, groene appels en soms een vleugje mineraliteit. Als je nog steeds niet zeker weet of een wijn een Pinot Grigio is, kun je proberen de zuurgraad van de wijn vast te stellen door een klein slokje te nemen en te letten op de scherpte of scherpte op de tong. Pinot Grigio wijnen hebben meestal een hoog zuurgehalte, wat de wijn een verfrissende, tongstrelende kwaliteit kan geven. Zoals altijd, als je niet zeker bent, kun je de wijnmaker of degene die de wijnproeverij leidt om bevestiging vragen.

Een leuk weetje over Pinot Grigio is dat hij vaak onder verschillende namen bekend is, afhankelijk van waar hij geproduceerd wordt. In Italië, waar de druif vermoedelijk is ontstaan, heet hij Pinot Grigio. In Frankrijk, waar hij ook verbouwd wordt, heet hij Pinot Gris. Deze twee namen verwijzen naar dezelfde druivensoort, maar de wijnen die ze voortbrengen kunnen iets verschillen in smaak en stijl, afhankelijk van de streek en de gebruikte vinificatietechnieken. Pinot Grigio wijnen staan vaak bekend om hun knapperige, verfrissende smaak, maar Pinot Gris wijnen uit Frankrijk kunnen rijker en aromatischer zijn.

Airen

Airen is een witte druivensoort die in Spanje wordt verbouwd. Airen wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een lichte tot gemiddelde body. Ze hebben vaak delicate aroma’s van groene appels, citrus en witte bloemen. In de mond zijn Airen wijnen meestal knapperig en verfrissend, met smaken van citrus, groene appels en soms een vleugje mineraliteit.

Centennial

Centennial is een rode druivensoort die in de Verenigde Staten wordt verbouwd. Centennial wijnen hebben meestal een dieprode of paarse kleur en een gemiddelde tot volle body. Ze hebben vaak aroma’s van rood fruit, zoals kersen en frambozen, en soms een vleugje kruiden of specerijen. In de mond zijn Centennial wijnen meestal fruitig en evenwichtig, met smaken van rood fruit, kruiden en soms een vleugje eikenhout van de rijping in vaten.

Albarino

Albarino is een witte druivensoort die in Spanje en Portugal wordt verbouwd. Albarino wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een gemiddelde body. Ze hebben vaak aroma’s van groene appels, citrus en witte bloemen. In de mond zijn Albarino wijnen meestal knapperig en verfrissend, met smaken van citrus, groene appels en soms een vleugje mineraliteit.

Chardonnay

Chardonnay: Romige, boterachtige smaak met toetsen van tropisch fruit. Wordt gebruikt voor witte wijnen. Deze witte druivensoort staat bekend om zijn hoge zuurgraad en volle body. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit de Franse Bourgogne en onderscheidt zich door zijn aroma’s van appel, peer en citroen. Deze witte druivensoort staat bekend om zijn hoge zuurgraad en volle body. Hij wordt vaak gebruikt in wijnen uit de Franse Bourgogne en onderscheidt zich door zijn aroma’s van appel, peer en citroen. Om Chardonnay in een wijnproeverij te herkennen, zoek je naar wijnen met een gemiddelde tot volle body en smaken van wit fruit en citrus. De zuurgraad in de wijn moet hoog zijn, waardoor de wijn een knapperig en verfrissend mondgevoel heeft.

Gruner Veltliner

Gruner Veltliner is een witte druivensoort die in Oostenrijk wordt verbouwd. Gruner Veltliner wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een gemiddelde body. Ze hebben vaak aroma’s van groene appels, citrus en witte bloemen. In de mond zijn Gruner Veltliner wijnen meestal knapperig en verfrissend, met smaken van citrus, groene appels, en soms. Veltliner wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een gemiddelde body. Ze hebben vaak aroma’s van groene appels, citrus en witte bloemen. In de mond zijn Gruner Veltliner wijnen meestal knapperig en verfrissend, met smaken van citrus, groene appels en soms een vleugje kruiden of mineraliteit.

Semillon

Semillon is een witte druivensoort die in veel regio’s in de wereld wordt verbouwd, waaronder Frankrijk, Australië en de Verenigde Staten. Semillonwijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een gemiddelde tot volle body. Ze hebben vaak aroma’s van citrus, groene appels en witte bloemen. In de mond zijn Semillon wijnen meestal rijk en complex, met smaken van citrus, groene appels, en soms een vleugje honing of eikenhout door de rijping van de wijn in vaten.

Voignier

Voignier is een witte druivensoort die in Frankrijk wordt verbouwd. Voignier wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een gemiddelde tot volle body. Ze hebben vaak aroma’s van citrus, groene appels en witte bloemen. In de mond zijn Voignier wijnen meestal rijk en complex, met smaken van citrus, groene appels, en soms een vleugje

Marsanne

Marsanne is een wit druivenras dat in veel regio’s in de wereld wordt verbouwd, waaronder Frankrijk, Australië en de Verenigde Staten. Marsanne wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een gemiddelde tot volle body. Ze hebben vaak aroma’s van citrus, groene appels en witte bloemen. In de mond zijn Marsanne wijnen meestal rijk en complex, met smaken van citrus, groene appels en soms een vleugje honing of nootjes.

Garganega

Garganega is een witte druivensoort die in Italië verbouwd wordt. Garganega wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een gemiddelde body. Ze hebben vaak aroma’s van citrus, groene appels en witte bloemen. In de mond zijn Garganega wijnen meestal knapperig en verfrissend, met smaken van citrus, groene appels en soms een vleugje amandel of amandelbloesem.

Silvaner

Silvaner is een witte druivensoort die in Duitsland en Oostenrijk wordt verbouwd. Silvaner wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een gemiddelde body. Ze hebben vaak aroma’s van citrus, groene appels en witte bloemen. In de mond zijn Silvaner wijnen meestal fris en verfrissend, met smaken van citrus, groene appels en soms een vleugje kruiden of mineraliteit.

Torrontes

Torrontes is een witte druivensoort die in Argentinië wordt verbouwd. Torrontes wijnen hebben meestal een lichtgele of lichtgroene kleur en een gemiddelde body. Ze hebben vaak aroma’s van citrus, groene appels en witte bloemen. In de mond zijn Torrontes wijnen meestal knapperig en verfrissend, met smaken van citrus, groene appels en soms een vleugje kruiden of bloemen.

Fry Muscadine

Fry Muscadine is een druivensoort die gebruikt wordt om een zoete, sappige wijn te produceren. Om een Fry Muscadine wijn te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op de kleur, het aroma en de smaak van de wijn. Fry Muscadine wijnen hebben meestal een dieprode of paarse kleur en een zoet, fruitig aroma. In de mond zijn ze meestal erg zoet. Als je denkt aan een zoete appel met een snoepachtige nasmaak, dan is de kans groot dat je aan een Fry Muscadine nipt.

Chenin Blanc

Chenin Blanc is een witte druivensoort die meestal een gemiddelde tot volle smaak heeft met een fruitig, bloemig aroma en een heldere, zure smaak. Bij het proeven van deze druif kun je toetsen van honing, appel, peer en citrus opmerken.

Marquis

Marquis is een rood druivenras dat bekend staat om zijn diepe kleur en gedurfde smaak. Bij het proeven van deze druif kun je aroma’s opmerken van donker fruit, zoals zwarte kersen en bramen, maar ook hints van kruiden en aardsheid. De smaak is typisch vol en robuust, met een gemiddelde tot hoge zuurgraad en matige tot hoge tannines.

Rousanne

Rousanne is een wit druivenras dat bekend staat om zijn complexe, genuanceerde smaak en aroma. Bij het proeven van deze druif kun je aroma’s opmerken van citrus, steenfruit en witte bloemen, en smaken van honing, amandel en kruiden. De wijn van Rousanne-druiven heeft meestal een volle smaak met gematigde zuren en een zachte, evenwichtige afdronk.

Trebibiano

Trebbiano Toscano is een witte druivensoort die bekend staat om zijn lichte, knapperige smaak en verfrissende zuren. Bij het proeven van deze druif kun je aroma’s van citrus en groene appel opmerken, evenals smaken van citroen, limoen en grapefruit. De wijn van Trebbiano Toscano druiven is meestal licht van smaak en verfrissend, met een schone, knisperende afdronk.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een witte druivensoort die bekend staat om zijn knapperige, verfrissende smaak en uitgesproken kruiden- en grasaroma’s. Bij het proeven van deze druif kun je aroma’s opmerken van groene paprika, asperges en grapefruit, en smaken van citroen, limoen en grapefruit. De wijn van sauvignon blanc is meestal licht van smaak met een hoog zuurgehalte en een frisse, schone afdronk.

Champagne

Champagne is een mousserende wijn die geproduceerd wordt in de Champagnestreek in Frankrijk. Om Champagne te herkennen tijdens een wijnproeverij moet je letten op het uiterlijk, de geur en de smaak van de wijn. Champagnewijnen hebben meestal een lichtgouden of lichtgele kleur en een levendige, bruisende textuur. In de neus hebben ze vaak aroma’s van gist, brood en appels. In de mond zijn Champagnewijnen meestal droog en fris, met smaken van citrus, groene appels en een vleugje toast van de rijping van de wijn op droesem. Als je niet zeker weet of een wijn Champagne is, kun je proberen de bubbels van de wijn te herkennen door de wijn voorzichtig in het glas te draaien en te kijken naar de grootte en de persistentie van de bubbels. Champagnewijnen staan bekend om hun fijne, delicate belletjes, die het resultaat zijn van de nagisting van de wijn in de fles.

This div height required for enabling the sticky sidebar