Hit enter after type your search item

Fattoria La Vialla: Natuurlijke en heerlijke wijnen

toscane wijnglazen

In de glooiende heuvels van Toscane, Italië, ligt een wijnhuis dat al meer dan 30 jaar uitzonderlijke biologische wijnen maakt. Fattoria La Vialla is een familiebedrijf dat natuurlijke en biologische methoden gebruikt om hun druiven te verbouwen en hun wijnen te maken.

Het wijnhuis werd in 1978 opgericht door de familie Lo Franco, die een wijnhuis wilde creëren dat volledig zelfvoorzienend en duurzaam zou zijn. Tegenwoordig heeft het wijnhuis meer dan 1000 hectare wijngaarden, olijfgaarden en andere gewassen, die allemaal op natuurlijke wijze en zonder gebruik van synthetische chemicaliën worden verbouwd.

Een van de belangrijkste principes van Fattoria La Vialla’s benadering van de wijnbouw is biodiversiteit. De wijngaarden van het wijnhuis herbergen een grote verscheidenheid aan planten en dieren, waardoor een evenwichtig ecosysteem ontstaat dat beter bestand is tegen ziekten en plagen. Het wijnhuis gebruikt ook natuurlijke methoden om plagen en ziekten te bestrijden, zoals het gebruik van feromoonvallen om schadelijke insecten aan te trekken en te vangen.

Een ander belangrijk aspect van de aanpak van Fattoria La Vialla is hun focus op kwaliteit. Het wijnhuis selecteert zorgvuldig de beste druiven van elke oogst, en gebruikt traditionele methoden om hun wijnen te maken. Het wijnhuis gebruikt bijvoorbeeld natuurlijke gisten om hun wijnen te vergisten, wat helpt om unieke en complexe smaken te creëren.

Een van de populairste wijnen van het wijnhuis is de Chianti Riserva DOCG. Deze rode wijn wordt gemaakt van een mengsel van Sangiovese, Canaiolo en Colorino druiven, en rijpt 18 maanden in eikenhouten vaten. De wijn heeft een diepe robijnrode kleur, met aroma’s van rood fruit, leer en kruiden. In de mond is de wijn vol, met smaken van kersen, pruimen en tabak. De tannines zijn stevig en goed gestructureerd, waardoor de wijn een lange, complexe afdronk heeft.

Een andere opvallende wijn van Fattoria La Vialla is de Vernaccia di San Gimignano DOCG. Deze witte wijn is gemaakt van de Vernaccia druif, en wordt gerijpt in roestvrijstalen tanks om de natuurlijke fruitsmaken te behouden. De wijn heeft een bleke strokleur, met aroma’s van citrus, peer en witte bloemen. In de mond is de wijn fris en verfrissend, met smaken van citroen en groene appel. De afdronk is lang en schoon, met een vleugje mineraliteit.

Over het geheel genomen is Fattoria La Vialla een wijnhuis dat zich toelegt op het produceren van uitzonderlijke biologische wijnen met behulp van natuurlijke en biologische methoden. Hun focus op biodiversiteit, kwaliteit en duurzaamheid heeft geleid tot de productie van werkelijk unieke en heerlijke wijnen die een ware afspiegeling zijn van het Toscaanse terroir.

Proefnotities:

Chianti Riserva DOCG:
Kleur: Diep robijnrood
Aroma’s: Rood fruit, leer, kruiden
Smaken: Kersen, pruimen, tabak
Tannines: Stevig en goed gestructureerd
Afdronk: Lang, complex

Vernaccia di San Gimignano DOCG:
Kleur: Bleek stro
Aroma’s: Citrus, peer, witte bloemen
Smaken: Citroen, groene appel
Afdronk: Lang, schoon, vleugje mineraliteit

This div height required for enabling the sticky sidebar