Hit enter after type your search item

De wijnen van Domaine Labet, puur, biologisch-dynamische terroir-gedreven

Domaine Labet wijnen

Domaine Labet is een Frans wijnhuis in de Jura, bekend om zijn inzet voor de productie van biodynamische wijnen. Het domein is sinds 2007 biologisch gecertificeerd, en zijn wijnen staan bekend om hun zuiverheid, terroir-gedreven smaken, en minimale interventie bij het wijnmaken.

Biodynamisch wijnmaken is een holistische benadering van druiventeelt en wijnmaken waarbij de wijngaard als een levend organisme wordt behandeld. Daarbij worden biologische en duurzame praktijken gebruikt, zoals het afdekken van gewassen, compostering en natuurlijke ongediertebestrijding, om de bodem en de wijnstokken gezond te houden. Biodynamische wijnmakers volgen ook een maankalender om taken te plannen, zoals planten en oogsten, en gebruiken preparaten van kruiden en mineralen om de gezondheid van de bodem en de wijnstokken te bevorderen.

Op Domaine Labet vormen de biodynamische principes de kern van de wijnbouwfilosofie. De wijngaarden liggen in de appellations Arbois en Côtes du Jura en beslaan 24 hectare, met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. Het domein verbouwt een verscheidenheid aan druiven, waaronder Chardonnay, Savagnin, Poulsard en Trousseau.

Een van de belangrijkste principes van de biodynamische wijnbouw is het gebruik van dekgewassen, die tussen de rijen wijnstokken worden geplant om de gezondheid van de bodem en de biodiversiteit te bevorderen. Op Domaine Labet plant het domein een mengsel van grassen, klaver en peulvruchten, dat helpt om stikstof in de bodem vast te leggen en een habitat vormt voor nuttige insecten en micro-organismen. Bedekken helpt ook om erosie tegen te gaan en vermindert de behoefte aan kunstmest.

Composteren is een andere belangrijke praktijk op Domaine Labet. Het landgoed verzamelt druivenpulp, bladeren en ander organisch materiaal uit de wijngaard en wijnmakerij en composteert dit tot een natuurlijke meststof. De compost wordt vervolgens over de wijngaarden verspreid om de bodemstructuur te verbeteren, de microbiële activiteit te bevorderen en de wijnstokken van voedingsstoffen te voorzien.

Naast bedekking en compostering gebruikt Domaine Labet ook natuurlijke methoden om plagen en ziekten in de wijngaard te bestrijden. Het domein gebruikt verschillende technieken, zoals het loslaten van roofinsecten, het gebruik van feromoonvallen en het gebruik van kruidenthee, om plagen en ziekten te bestrijden zonder gebruik te maken van synthetische chemicaliën.

Biodynamische wijnmakers volgen ook een maankalender om de taken in de wijngaard te plannen. Op Domaine Labet gebruikt het domein de maankalender als leidraad voor beslissingen over planten, snoeien en oogsten. Het landgoed plant bijvoorbeeld nieuwe wijnstokken bij volle maan, wanneer de sapstroom in de wijnstokken het sterkst is, en oogst de druiven bij wassende maan, wanneer het fruit het lekkerst is.

Domaine Labet gebruikt ook preparaten van kruiden en mineralen om de gezondheid van de bodem en de wijnstokken te bevorderen. Het landgoed maakt zijn eigen biodynamische preparaten, waaronder hoornmest en hoornsilica, die worden gebruikt om de vruchtbaarheid van de bodem en de kracht van de planten te verbeteren. De preparaten worden gemaakt door hoorns van koeien te vullen met mest of silica, ze enkele maanden in de grond te begraven, en dan het resulterende mengsel te verdunnen in water en op de wijnstokken te sproeien.

In de wijnmakerij gebruikt Domaine Labet minimale interventietechnieken om de zuiverheid en expressie van de druiven te behouden. Het domein gebruikt een combinatie van roestvrijstalen en eiken vaten om de wijnen te vergisten en te rijpen, en gebruikt natuurlijke gisten en minimaal zwaveldioxide om de gisting te controleren en de frisheid en aroma’s van de wijn te behouden.

Het streven van Domaine Labet naar biodynamische wijnbouw heeft geresulteerd in een reeks wijnen die het unieke terroir van de Jura weerspiegelen. Met name de witte wijnen van het domein vallen op, waarbij de Savagnin en Chardonnay wijnen een scala aan smaken en texturen laten zien, van fris en mineraal tot rijk en complex.

Hier zijn enkele van hun wijnen die we proefden met de aantekeningen die we maakten:

Domaine Labet “Fleur de Savagnin” Côtes du Jura 2018 – Deze witte wijn is gemaakt van 100% Savagnin druiven en heeft een helder, knapperig smaakprofiel met tonen van citrus, groene appel en een vleugje mineraliteit. In de mond is hij droog en verfrissend met een lange afdronk.

Domaine Labet “En Billat” Chardonnay Côtes du Jura 2019 – Deze witte wijn is gemaakt van 100% Chardonnay druiven en heeft een rijk, complex smaakprofiel met tonen van rijpe peer, honing en vanille. In de mond is hij vol van smaak met een romige textuur en een lange, elegante afdronk.

Domaine Labet “Les Varrons” Poulsard Côtes du Jura 2019 – Deze rode wijn is gemaakt van 100% Poulsard druiven en heeft een licht, delicaat smaakprofiel met tonen van rode bessen, rozenblaadjes en een vleugje kruiden. In de mond is hij soepel en zijdeachtig met zachte tannines en een verfrissende zuurgraad.

Domaine Labet “La Bardette” Trousseau Côtes du Jura 2019 – Deze rode wijn is gemaakt van 100% Trousseau druiven en heeft een gemiddeld smaakprofiel met tonen van kersen, frambozen en een vleugje aarde. In de mond is hij fris en levendig met een knapperige zuurgraad en een lange, hartige afdronk.

Domaine Labet Rosé Côtes du Jura 2019 – Deze rosé wijn is gemaakt van een blend van Pinot Noir en Trousseau druiven en heeft een helder, fruitig smaakprofiel met tonen van aardbei, watermeloen en een vleugje kruiden. In de mond is hij droog en verfrissend met een knapperige zuurgraad en een schone afdronk.

Over het algemeen staan de wijnen van Domaine Labet bekend om hun zuiverheid, terroir-gedreven smaken en minimale interventie. De inzet van het domein voor biologisch-dynamische wijnbouw is duidelijk zichtbaar in de kwaliteit en expressie van hun wijnen, die het unieke terroir van de Jura laten zien.

This div height required for enabling the sticky sidebar