Hit enter after type your search item

Biologisch en biodynamisch wijnmaker Avignonesi: Een duurzame aanpak voor heerlijke wijnen

ad-mania

In de wijnwereld is de term “biologisch” of “biologisch” de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat steeds meer mensen op zoek zijn naar producten die niet alleen lekker zijn, maar ook ethisch geproduceerd. Avignonesi, een wijnhuis in het hart van Toscane, Italië, is zo’n producent die deze filosofie heeft omarmd, en wijnen produceert die niet alleen van uitzonderlijke kwaliteit zijn, maar ook gemaakt zijn met behulp van biologische en biodynamische landbouwtechnieken.

De geschiedenis van Avignonesi gaat terug tot de 16e eeuw, toen het landgoed eigendom was van de aristocratische familie Avignonesi. Maar pas eind jaren zeventig begon het landgoed wijn te produceren onder leiding van de nieuwe eigenaar, Virginie Saverys. Saverys wilde wijnen maken die niet alleen lekker waren, maar ook duurzaam, en ze begon onmiddellijk met de omschakeling naar biologische landbouw.

Tegenwoordig is Avignonesi een van de grootste producenten van biologische en biodynamische wijnen in Italië, met meer dan 160 hectare wijngaard. Het wijnhuis produceert een reeks verschillende wijnen, waaronder Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano en Vin Santo, die allemaal worden gemaakt met behulp van traditionele Toscaanse wijnbouwtechnieken.

Een van de dingen die de wijnen van Avignonesi onderscheiden is het gebruik van biodynamische landbouwtechnieken. Biodynamische landbouw is een holistische benadering van de landbouw die zich richt op de onderlinge verbondenheid van alle levende wezens. Hierbij worden natuurlijke preparaten gebruikt en een strikte maankalender gevolgd voor het planten, verbouwen en oogsten van de gewassen. Het doel van biodynamische landbouw is het creëren van een zelfvoorzienend ecosysteem dat in harmonie is met de omgeving.

Bij Avignonesi begint het vinificatieproces in de wijngaard, waar de druiven volgens biodynamische technieken worden verbouwd. Dit houdt in dat natuurlijke preparaten zoals koeienmest en hoorn silica worden gebruikt om de grond te bemesten en plagen en ziekten te bestrijden. De druiven worden ook geoogst volgens de maankalender, waarvan wordt aangenomen dat het een positief effect heeft op hun smaak en aroma.

Als de druiven geoogst zijn, worden ze zorgvuldig gesorteerd en ontsteeld voordat ze gefermenteerd worden met uitsluitend natuurlijke gisten. Dit in tegenstelling tot veel conventionele wijnbereidingstechnieken, waarbij commerciële gisten worden gebruikt om het gistingsproces te sturen. Bij Avignonesi geloven de wijnmakers echter dat natuurlijke gisten essentieel zijn voor het creëren van wijnen met een uniek gevoel van plaats.

Het eindresultaat van al deze zorgvuldige aandacht voor details is een reeks wijnen die zowel heerlijk als duurzaam zijn. De Chianti Classico van Avignonesi, bijvoorbeeld, is een heldere en levendige wijn die barst van de smaken van kersen, frambozen en viooltjes. De Vino Nobile di Montepulciano daarentegen is een meer complexe en gelaagde wijn, met tonen van zwarte kersen, tabak en leer.

Kortom, Avignonesi’s inzet voor biologische en biodynamische landbouwtechnieken is niet zomaar een marketingtruc, maar een oprecht geloof in het maken van duurzame en hoogwaardige wijnen. Door zich te richten op de gezondheid van de bodem en het welzijn van de wijnstokken zijn ze in staat geweest wijnen te maken die zowel heerlijk zijn als het milieu respecteren. Als je op zoek bent naar wijnen die zowel ethisch geproduceerd als ongelooflijk lekker zijn, dan moet Avignonesi zeker op je radar staan.

Hier is een lijst van enkele wijnen van Avignonesi met hun smaaknotities:

  1. Avignonesi Chianti Classico – Deze wijn heeft een helder en levendig smaakprofiel, met tonen van kersen, frambozen en viooltjes. Hij heeft ook een subtiele aardsheid en een vleugje kruiden.
  2. Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano – Deze wijn is complexer en gelaagder, met smaken van zwarte kersen, tabak en leer. Hij heeft ook een licht kruidige kwaliteit, met hints van tijm en rozemarijn.
  3. Avignonesi Desiderio Merlot – Deze wijn is vol en rijk, met smaken van braam, pruim en vanille. Hij heeft ook een subtiele rokerigheid en een vleugje donkere chocolade.
  4. Avignonesi Grandi Annate – Dit is een blend van Sangiovese en Cabernet Sauvignon, en heeft een krachtig en intens smaakprofiel. Hij heeft tonen van braam, zwarte kers en cassis, samen met een vleugje eucalyptus en een subtiele kruidigheid.
  5. Avignonesi Vin Santo – Deze zoete dessertwijn heeft een rijke en complexe smaak, met tonen van gedroogd fruit, honing en karamel. Hij heeft ook een subtiele nootachtigheid en een vleugje sinaasappelschil.
This div height required for enabling the sticky sidebar